lauantai 29. kesäkuuta 2013

Lauantai, ajoneuvot korjattu ja treenit jatkuu hymyssäsuin

http://metallisydan.fitfashion.fi/2013/06/29/suoraa-puhetta-laihduttamisesta/

Tässä hienon miehen Metskun kirjoitus. Periaatteessa en tyrmää ja olen monessa mielessä samaa mieltä, mutta voisin kirjoittaa hieman vastineita. Itse kun en jaksa ymmärtää rahastusta tässä asiassa, sekä ihmettelen sitä miten lähes kaikki tänä päivänä liputtaa lammasmaisesti valmentajan puolesta oli tavoitteet mitkä hyvänsä. Ilman valmentajaa salille ei uskalleta edes astua. Enkä kirjoita kovin pitkää tekstiä sillä kukaan ei sellaista jaksa lukea.

Joka asiassa, niin elämässä yleisesti kun treeneissäkin: maalaisjärki tulee olla mukana, tämä on oikeasti todella yksinkertaista hommaa perustasolla treenin saralla. Pitää löytää oma tie ja kokeilemallahan se löytyy. Ja tätä jos lukee joku vihainen personal traineri niin mielipiteeni on "ei se joka pyytää....", joten tehän tässä peliliikkeitä teette. Oman tien kulkeminen on se mitä arvostan tässä tapauksessa kaikista eniten. Neuvoja saa ja pitääkin pyytää, mutta omia ratkaisuja sen jälkeisiä onnistumisen tuntemuksia, sen ansiosta tämä on niin hieno harrastaus. Netistä todellakin löytää tietoa ja se jota kiinnostaa, varmasti sieltä etsii ja löytää. Toivottavasti jokaisella on lähipiirissä tuttuja jotka voivat ILMAISEKSI kertoa vinkkejä. Itse annan näitä enemmänkun mielelläni.

Valmentaja tekee useimmiten valmiin treeni- ja ruokaohjelman. Ok sitten sitä noudatat tasan tarkkaan. Oman painon mukaan 40g kaurahiutaleita, mehukeittoa(btw marjat?) ja homma rullaa samana. 4x viikossa tarkkaan jaettu ohjelma toistot valmiina. Joku voi saada kiksejä siitä mutta minä en.

Itse haluan kokea myös ne kuopat. Neuvoja tuli itsellenikin kokeneemmilta kun niitä välillä kyselin, tottakai. Enemmän olisi aina voinut kysellä, mutta itse harvemmin kehtaan vaivata ketään liiemmin. Kuitenkin on opittu paljon, sillä asia kiinnostaa.  Painotan edelleen sitä sanaa oma-aloitteisuus, tässäkään on turha tuputtaa väkisin itselleen asioita valmentajan toimesta avaimet käteen-periaatteella jos asia ei kiinnosta. Tässä valmennushässäkässä monesti myös treeniohjelma saattaa jäädä päivittämättä eli samalla mennään sokeasti. Intensiivinen valmennus voisi joillain kohdilla toimia, mutta se tosiaan vaatisi sen asian että seurantaa olisi, tapaamisia tietyin aikavälein, ohjelmaa muokataan jos ei homma skulaa jne. Tämä tosiaankin sopii äärimmäistapauksissa kun ollaan kovatasoisiin kilpailuihin menossa.

Tiedän vain monia ns. GOFATGO-valmennettavia jotka laittavat viimeiset vähät rahansa valmiisiin treeniohjelmiin ja ostetaan ohjeen mukaan valmiit treeninympärysjauheet siten että hinnaksi tulee 10 €/treeni PELKISTÄ LISÄRAVINTEISTA??  Ja kun tulee normaalia väsyneempiä päiviä ja odottamattomia muutoksia arkimenoon, eivät halua ajatella omilla aivoilla ja sovittaa treenejä sen mukaisesti. En ymmärrä, anteeksi vain.  Eli: käyttäkää omaa järkeä ja kulkekaa sitä omaa tietä, jokainen on yksilö.
Tämän kaltainen näkökulma näyttää puuttuvan kuntosaliskenestä lähes kokonaan, joten anteeksi tästä ;) Pääasia että on onnellinen.

Ja sitten tämän päivän treeniin. Aamulla ajattelin vääntää olkapäitä ja illalla käsiä, mutta pilvetön sää sai aikaan sen että tekikin mieli siivota ja viedä kamoja keräykseen niin sitten tämä hoidettiin pois alta(=tunnustelua, ei tarkkaa ohjelmaa). Lisäksi fiksailin isovanhempien varastoista löytyviä fillareita, nyt siis parin vuosikemmenen jälkeen jälleen ajokunnossa.

Kuva 1. Siinä vanha jopo(se polkupyörä) ja mummopyörä hameverkolla ;)

Eli tällä lähdettiin vääntämään punnertavia JeiSsin kanssa:

1.Kapeap 100kg 2x6kpl, parissa vikassa autettiin

2.Kapeap pysäytyksillä 90kg 3x6-8kpl, pari pakkoa

3. Pystyp 33,5kg 5,4,3,4kpl

4.Viparit 15kg:n kp 10,12,15,20,25kpl

Perusreenivä JeiSsin kanssa, hyvällä sykkeellä mentiin, illalla JeiSsin ja Antonin kanssa saunahommissa paranneltiin maailmaa =) Huomenna voisi sitten levätä, ja maanataina ei sitten armoa jalkatreenissä.JeiSsin video:


Videosta sai hyvän Isoveli valvoo-kuvasarjan:


9 kommenttia:

 1. Lasari Power Gym edelleen siis käytössä?!? Hieno asia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, niin kauan kun pulju on pystyssä sinne mennnään, mahdollisesti vielä yksi vuosi lisää =)

   Poista
 2. Hyviä ajatuksia.

  Itsekin olen koko treeniurani mennyt omatoimisesti, valmentajaa ei minulla ole ollut koskaan. Olen täysin itseoppinut, kiivennyt välillä perse edellä puuhun ja välillä onnistunut, mutta nauttinut kokeilemisesta ja oppimisesta.

  Itse tekstissäni kritisoin lähinnä juuri noita valmiita ohjelmia joita joku gofatgo tulostaa/mailaa tuhansille ihmisille. Sama ohjelma, oli sitten lähtökohdat mitkä tahansa. Tekstissäni haen takaa sitä, että jos maksaa vaikka ruokavaliosta, kannattaa maksaa siitä että se tehdään juuri sinulle, omista lähtökohdistasi, ei tulosteta samaa kuin tuhannelle muulle.

  Ammattitaitoinen personal trainer / valmentaja on alansa asiantuntija, joka osaa rakentaa ruokavaliot ja treeniohjelmat yksilöllisesti, henkilökohtaisista lähtökohdista. Se ei kuitenkaan lopu siihen, vaan valmentaja elää valmennettavansa rinnalla, tukee ja opastaa myös projektin edetessä, auttaa ja neuvoo hankalissa kohdissa ja auttaa yli vastoinkäymisten. Siitä kannattaa maksaa, eikä paperilapusta.

  Ei kaikilla ole samaa mielenkiintoa kokeilla ja opetella kaikkea itse kuin meillä. Kyllä jokainen oppii myös huoltamaan itse autonsa, silti useimmat meistä vievät autonsa huollettavaksi ammattilaiselle.

  Ja samalla tavalla kuin automekaanikolla, on ammattitaitoisella personal trainerilla minusta oikeus saada korvaus työstään.

  VastaaPoista
 3. Ollaan aika pitkäli samoilla linjoilla. Ja samalla tavalla kuin automekaanikolla, on ammattitaitoisella personal trainerilla minusta oikeus saada korvaus työstään. <- hyvä näkökulma. Riippuen tavoitteista. Auto on aina hankala kokonaisuus jos alkaa prakailemaan, ja moni ajaa sitä olosuhteiden pakosta(itse toki boikotoin sitäkin ;) ) Oman kropan tuntee, ja sen huoltamisen vaikutuksen näät usein ennenkun käynnistät jne. Mutta ymmärrän mitä haet takaa. Koko personal training-homma itsessään on melko haastavaa omassa päässä mieltää asiaksi missä olisi business-potentiaalia jos ihmiset ajattelisivat omilla aivoilla. Onhan siinä herran jumala potentiaalia tänä päivänä, sehän on huomattu eikä siinä mitään, niin kauan kun itse en laita jeniäkään kiinni. Mutta tämä osa-alue(käsittääkseni mm.mentula, mähönen jne) jotka oikeasti seuraavat valmennettavaa intensiivisesti ja antavat neuvoja mitä ei kirjoista voi lukea, ovat kyllä positiivinen asia minullekin. Ylitetään niitä rajoja, ja seurataan ja ylläpidetään kehitystä KUN SE EI ENÄÄ OLE MAHDOLLISTA OMIN KEINOIN, mennään ns PRO-tasolle. Siinä työtunnit ja ammattitaito sekä ennen kaikkea motivaatio ovatkin sitten eri luokkaa tosiaan, ja varmasti hintakin. Eli tosiaankin kisavalmennus cbb:stä ylöspäin on mielestäni ihan perusteltu prosessi. On nähty niitäkin missä on valmentaja joka jonkun verran seuraa tilannetta, (esim. ei anna hiilaritankkausta, repesin kyllä kerran kun tällaisen tarinen kuulin), valmiit 5x tuotteita treenin ympärille, eli sheeple ostaa tietty ne tuotteet mitkä voit varmaan kuvitella. Valmennettavalla ei ole hajuakaan mitä oikeasti kropassa tapahtuu ja mitä tehdä jos tulee pienikin muutos asiaan(arkirytmin äkillinen muutos, ylimääräinen väsymys, rahapula, pitää vähän miettiä mistä lisäravinteet ostaa). Kun annan näille ongelmia ratkaisevia ILMAISIA neuvoja niin tulee vain vastaus: " Mä kun en jaksa liikaa ajatella, teen vain", ei voi kun ihmetellä tämän päivän fitness-maailmaa joidenkin kohdalla. Minulle tössä p0itää olla ainakin jonkun verran oman tien kulkemista ja tekemisen meininkiä, oikotietä ei vain ole. Tehään me metsku hommat äijä-tyyliin järkevällä tasolla ja annetaan muiden hoitaa omansa ;)

  VastaaPoista
 4. Hyvä teksti oli ja samaa mieltä!

  Itse aloitin joskus ilman mitään opastusta ja vaikka asenne oli sillon kohdillaan, niin treenihän ei ollut. Sitten kun kysyi, isoilta pojilta millasta sen pitäisi olla niin neuvoja tuli ja treeni kulki. Ja sitten treeni on siitä lähtien muuttunut tavoitteiden muuttuessa ja kaiken neuvon olen saanut internetin isoilta pojilta ilmaiseksi.

  Että sillä en ymmärräkään näitä superdieettejä ja sanomisiasi GOFATGO- valmennettavia, jotka ryhtyvät elämään toisen käsikirjoittamaan elämäntapaa vaikka kyseessä olisi oma elämäntapa remppa. Tuntuu siltä, että tämä tapa olisi se laiska tie ja sitten kun homma ei skulaa, niin voi syyttää sitä ohjelmaa ja sen keksijää, tottakai.

  VastaaPoista
 5. Tekstis ihan kun suoraan mun suusta! :) Jos ja kun kerran tykkäät vinkkiä jakaa, niin olisko heittää mitään hyvää vinkkivitosta, kuinka määritellä omat kaloritarpeet (päivittäinen kulutus)? Lähinnä dieettiä sekä bulkkiakin silmällä pitäen. Vaikee lähteä järkevästi syklittelemään mitään ilman järkeenkäypiä lukuja, vaikka makroja laskenkin.

  VastaaPoista
 6. Siinä ei taida auttaa kun mitata aamupaino vähintään viikon välein ja katsoa miten paino kehittyy kun tiedetään kalorit. Itse en ole kaloreita vuosiin laskenut, hiilareita toki viime dieetillä ja tietty koko ajan seuraa enimmäkseen peiliä ja toissijaisesti vaakaa. Katsoo jos ensi kisadieetillä laskisi suurin piirtein kalorit =)

  VastaaPoista
 7. Jeesjees. Joo tosiaan ite en oo mihinkään kisoihin diettailemassa, vaikka tähän elintapaan paljon panostankin. Helpottas kyl omaa fiilistä aika paljonkin jos sais vähän rapsakamman kunnon päälle ilman, että tarvii mähkiä jokasta suupalaa :D Rupee vaan oleen keinot aika vähissä, kun tällä(kin) hetkellä ruokavalio on pitkälti parsakaali/kana/maitorahka/riisi/kaura yms linjaa ja silti paino sen kun nousee..

  Aika jännä, että noin kovaan kuntoon pääsee vaan syömällä yleensä ottaen "puhtaita ruokia", kun mulle on kaikki iät ja ajat paasannu, että laskea pitää tai ei tulosta tuu :D

  Nojoo ei mitään, tsemppiä Tyrylahden pojille reeneihin! Tulee molempien blogeja selailtua ja vinkkejä ongittua. Etenkin toi safkapuoli on suurta bonusta, koska kovinkaan moni muu ei niistä jaksa selitellä (Y)

  VastaaPoista
 8. Safkailuissahan on mulla ja Jarkolla eroja, itse syön rasvapainotteisemmin. On se kai ihan hyvä laskea, joku perstuntuma oltava etenkin kun ollaan uusia rajoja rikkomassa, sillon mennän epämukavuusalueelle. Eli jos sulla ei meinaa kunto kiristyä niin laske ihmeessä kalorit ja kerta viikkoon joko kaloreiden pudotus 100-200kcal tai yhen liikuntakerran lisäys tms. Pieniä muutoksia kerrallaan. Mulle on toiminut hyvin se, että kerta viikkoon tankataan hiilaria ihan urakalla ja muuten vedetään proteiini-rasvapainotteisesti, hiilaria tietty jonkun verran nyt kun ei kisakuntoa haeta. Kokonaisuus kuntoon, tsemppiä sinnekkin =)

  VastaaPoista